fbpx

Tudta Ön, hogy ? … 10+1 érdekesség

 

1. Az emberiség 95%-a immunis a leprabetegség kórokozójával szemben?

2. Leprabeteg szülőknek makkegészséges gyermeke születik, mert a lepra nem örökletes betegség?

3. A 19. század végéig nem is ismerte a tudomány a lepra kórokozóját, mert Armauer Hansennek csak 1893-ban sikerült azonosítania azt?

4. A sok-sok tévhit és alaptalan félelem sokkal nagyobb lelki fájdalmat okoz a betegeknek, mint maga a testi betegség? Ugyanis a leprabetegek a fájdalomérzetüket elvesztik!

5. Minden 2. percre esik Földünkön egy-egy új diagnózis?

6. A leprabetegek nem a betegség miatt vesztik el ujjaikat, végtagjaikat, hanem mert nem éreznek fájdalmat, és nem védekeznek a sérülések, égések, más balesetek ellen?

7. A lepra lappangási ideje nagyon hosszú, akár 1-2 évtized is lehet?

8. A 13. században Franciaországban már 19 000 leprosarium (lepramenhely) működött?

9. Ma még nincs védőoltás a lepra ellen?

10. A Földön minden 5. újonnan regisztrált beteg egy gyermek?

11. Napjainkban az emberiség egyidejűleg szenved a legősibb és a legfiatalabb kórokozók pusztításától! 4000 év óta velünk él a mycobacterium leprae, ugyanakkor szenvedő tanúi vagyunk annak, hogy totális rohamot indít a legfiatalabb, a Covid-19 nevű vírus is! Miközben szakemberek tömege a laboratóriumokban, illetve az egész emberiség is a maga eszközeivel hősiesen harcol a koronavírus előretörése ellen, egy másik fronton elszánt utóvédharc folyik a tudományos szempontból ugyan már kiismert és potenciálisan legyőzött, valójában mégis tömegeket megnyomorító, ellehetetlenítő és folyamatosan újabb megbetegedéseket produkáló leprával szemben is! Néhány lényeges hasonlóság és különbség e két, szorongató ellenség között:

– A Covid-19-el nemrég szembesült és azt még most kezdi megismerni a tudomány. – A lepra évezredek homálya után tudományos szempontból közel másfél évszázada (Armauer Hansen 1973-ban izolálta a kórokozót) már teljesen körülírt, 50 éve pedig kiváló gyógyszerekkel nyomtalanul gyógyítható!

– A Covid-19 további útjának hossza és mikéntje ma még beláthatatlan. A leprának rég mögöttünk kellene már lennie, és ma már elő sem volna szabad fordulnia a Földön!

– A Covid-19 esetében bárki lehet a „hunyó”: azaz olyan személy is fertőzhet, akinek pedig nincsenek tünetei. Elvileg bármelyikünk fertőzhet és fertőződhet. – A lepra kórokozója csak enyhén fertőz, és az emberiség 95-ra semmilyen hatással nincs, mert alapvetően immunis vele szemben!

– A Covid-19 fertőzésének ereje egyelőre a legszigorúbb elkülönítést és védekezést követeli meg. – A leprával szembeni, évezredeken át egyetlen lehetséges megoldásként alkalmazott elkülönítés már régen legyengítette a kórokozót, mellyel szemben ráadásul az emberiség 95%-a alapvetően immunis!

– A Covid-19 elleni harc fő harcmezeje jelenleg a tudományos kutatás. – A könnyen gyógyítható lepra ellen azonban még mindig a legszerteágazóbb módokon: a logisztika eszközeivel, a fejekben élő tudatlanság oszlatásával, jogvédelemmel, illetve széles társadalmi síkon küzdenek a világ lepraszervezetei, így a Lepramisszió is.

– A Covid-19 mielőbbi hatásos megállításától a mindennapi élet alapvető működése függ. – A lepráról ugyanakkor még mindig csak reméljük, hogy néhány évtizeden belül végképp sikerül eltüntetni a Földről, de ehhez még nagyon hosszú út vezet!

– A tudomány egyformán elszántan küzd mind a Covid-19, mind a lepra elleni védőoltás érdekében. Előbbiért a hirtelen egyetemesen ránk törő szükség kihívására, utóbbiért több évezred folyamatos nyomorúságának lezárására.

– A Covid-19-el szemben még a mi konszolidált kultúránkban is szükséges a folyamatos figyelmeztetés a bőséges víz és fokozott tisztálkodás fontosságára. – A lepra esetében a minimális tisztálkodás lehetősége és az alapvető tiszta ivóvíz biztosítása a mélyszegénységben tengődők számára pedig magát a betegség kialakulását tartaná távol, vagyis megszüntetné, hogy a Földön ma is minden 2. percben diagnosztizálnak valakit leprával!

Nagyon sok még a tennivalónk ahhoz, hogy a mi életünkben eljussunk egy lepra-nélküli világig! A Lepramisszió sok hűséges támogatója Magyarországon is ezért imádkozik és ezért hoz áldozatot. Köszönjük!

Riskóné Fazekas Márta

Ez is érdekelheti

Gyakori kérdések

Fertőző? Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk? Örökletes? Halálos betegség? Mennyi idő alatt alakul ki? Meg lehet-e előzni a leprát? A válaszokat megtalálod a cikkben.

»

A leprabetegség napjainkban

Sajnos sokmillióan szenvednek ma is leprabetegségben Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában! A világ leprabetegeinek 80%-a Indiában él.

»

A lepra a múltban

Az emberiség egyik legősibb betegségéről van szó. Kr.e.1750: Hammurapi törvénykönyve említi, hogy a „leprásokat ki kell rekeszteni a társadalomból”.

»

A lepra gyógyítása

Igen, a lepra ma már gyógyítható! A lepra gyógyítása nagyon felgyorsult. A gyógyszer szedésének elkezdése után 24 órán belül leáll a fertőzés a szervezetben. A gyógyulás jó híre nagyon nehezen jut el.

»