fbpx

Szégyenbélyeg

Évezredek óta folyamatosan a szégyenbélyeg jelenti a leprabetegek és hozzátartozóik számára a legnagyobb lelki fájdalmat.

A leprabetegség következménye ugyanaz, mint az előidézője, de már sokkal súlyosabb mértékben: a még mélységesebb nyomor. Ez az ördögi spirál azt jelenti, hogy a betegség ténye miatt testileg, lelkileg, szociális  és gazdasági értelemben  még lejjebb jut a beteg és családja. A tudatlan társadalmakban a szégyenbélyeg, kirekesztés könyörületet nem ismerően jár el akár egy édesanyával, akár egy kisgyermekkel szemben. A szégyenbélyeg értelmében elfordulnak tőle családtagjai, közössége kizárja, elmagányosodik, sorsát képtelen megoldani, koldusként tengődik, s még kilátástalanabb lesz az élete. Nincs esélye sem munkára, sem tanulásra, élete nem számít senkinek. Gyakran hivatalosan is kiveti a társadalom, és nincsenek azonos jogaik az egészségesekkel. A szégyenbélyeg és következményei sokkal nagyobb fájdalmat jelentenek, mint maga a betegség!

A nagypapa volt fiatal korában leprabeteg, mégis a makkegészségesen született utódait is sújtja a szégyenbélyeg!

A szégyenbélyeget és a kirekesztést semmi nem indokolja ma már.

  • Először is azért, mert a lepra csak enyhén fertőző betegség.
  • Másodszor: az emberiség 95%-a alapvetően immunis vele szemben, tehát soha el nem kapnánk!
  • Harmadszor: a kiváló gyógyszerek néhány órán belül leállítják a kórokozó fertőzését a szervezetben!

A leprabetegség egy a sok más betegség közül, és a betegeket nem kizárni, hanem gyógyítani, gondozni, szeretni kell!

Ez is érdekelheti

Gyakori kérdések

Fertőző? Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk? Örökletes? Halálos betegség? Mennyi idő alatt alakul ki? Meg lehet-e előzni a leprát? A válaszokat megtalálod a cikkben.

»

A leprabetegség napjainkban

Sajnos sokmillióan szenvednek ma is leprabetegségben Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában! A világ leprabetegeinek 80%-a Indiában él.

»

A lepra a múltban

Az emberiség egyik legősibb betegségéről van szó. Kr.e.1750: Hammurapi törvénykönyve említi, hogy a „leprásokat ki kell rekeszteni a társadalomból”.

»