Nemzetközi Lepramisszió

Adakozom
Megalapítása egy jómódú ír férfi: Wellesley Cosby Bailey (1846-1937)  és felesége, Alice  Graham  nevéhez fűződik.  Bailey fiatal korában gyakran fordult meg Indiában és élvezte a „mesés Kelet” elbűvölő szépségét, gazdagságát. Sokáig csak annyit látott meg Indiából, hogy mi minden kincset,  gazdagságot  lehetne onnan hazavinni Írországba.

Az 1870-es években  azonban egészen másra is megnyílt a szeme: a mérhetetlen nyomorra, az utak mentén sebeiket vakargató koldus leprásokra. Az indiai Pandzsáb állam Ambala falujának tanítójaként nap, mint nap leprás koldusokkal találkozott, kiknek nyomorúsága és kilátástalan sorsa mélyen szíven ütötte.  Ettől kezdve megfordult a gondolkodása, és nem tudott szabadulni attól: mit adhatna Indiának abból a sok jóból, aminek birtokában van?

Így kapott indíttatást a leprásokkal való foglalkozásra.

 Wellesye és Alice Bailey
Wellesye és Alice Bailey

Könyörületességre indult, amibe hazatérve barátait is azonnal bevonta. A Dublin melletti Monkstownban, a Pim nővérek házában tartott első élménybeszámolóján, missziói összejövetelükön (1874) elhatározták, hogy 30 aranyfont tőkével létrehozzák az „Indiai Leprások Misszióját”.

1917-ben, Bailey halálának évében már 12 országban 87 programot működtetett a szervezet!

Nemzetközi Lepramisszió
Nemzetközi Lepramisszió

Egyik unokája ezt írta W.C. Bailey-ről: „Nem volt hibátlan, és nem volt különösebben okos ember. De soha nem hallottam tőle bántó megjegyzést vagy indulatosságot. Élete legnagyobb ajándéka az a céltudatos és csodálatos „együgyűség” volt, mellyel képes volt elhivatását véghezvinni, s közben minden akadályt legyőzni.”

E hajdani különleges  kezdetből nőtt ki a világ mára legnagyobb lepraszervezete: a Nemzetközi Lepramisszió (The Leprosy Mission International, www.leprosymission.org), mely jelenleg 32 tagországot foglal magába.

1874-ben még nem volt lehetőség a betegek gyógyítására. Amit  Bailey és munkatársai akkoriban tenni tudtak a szenvedőkért, az a szeretetteljes  és emberhez méltó gondoskodás és holtig tartó ápolás volt.

Azonban ma már a lepra gyógyítható! Az 1980-as évek óta (amikor a kombinált gyógyszerkészítmények használatát bevezették a lepragyógyításban) több,  mint 15 millió beteget sikerült meggyógyítani a Nemzetközi Lepramisszió intézményeiben világszerte!

A harcnak azonban sajnos még sokáig nem lesz vége. Bár a lepra ma már gyógyítható, de orvosilag még nem megelőzhető, nincs ellene védőoltás. Leghatásosabb megelőzése a mélységes nyomor megszüntetése. Ebben igyekszünk minél többet tenni, az emberiség fájó sebeit gyógyítani.

Legyen a munkatársunk!

Hírlevél