Gyakori kérdések

Adakozom

Fertőző?

Enyhén. Nehezen lehet elkapni, és semmiképpen sem egy kézfogással, főleg nem leprabeteg által érintett tárgyakon keresztül! Ezek ősi tévhitek, nincs alapjuk. Az emberiségnek csupán kb. 5%-a kapja el a leprabetegséget, 95%-a immunis a lepra kórokozójával szemben! Nem szabad félni a leprabetegektől, hanem szeretni kell őket! Ez csak egy betegség a sok közül!

Nagy szolgálatot tett az előítéletek és téves képzetek ellen Diana walesi hercegnő, az angol Lepramisszió néhai fővédnöke azzal, hogy számos lepramissziós kórházat meglátogatott, leült a betegek mellé, kezébe vette kezüket, és ezáltal hirdette a világnak: nem kell félni a leprabetegektől!

Diana, walesi hercegnő Anandabanban (Nepál), a Nemzetközi Lepramisszió egyik kórházában.
Diana, walesi hercegnő Anandabanban (Nepál), a Nemzetközi Lepramisszió egyik kórházában.

Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk?

Nem. Egyrészt azért, mert a gyógyszer 24 órán belül alatt leállítja a fertőzést a szervezetben, tehát a mellettünk lévő „beteg” már nem fertőz.

Másrészt az emberiség 95%-a természettől fogva immunis e betegséggel szemben. Csak a legmélyebb nyomorban élő, alultáplált, és tisztátalan körülmények között élő embertársainkra jelent veszélyt a lepra, ugyanúgy, mint a TBC és több más betegség és fertőzés.

A rizikófaktorok  (szegénység, alultápláltság, rossz ivóvíz) megoldása után szinte „magától” eltűnik a leprabetegség egy-egy területen! Napjainkban örömteli példa erre Ázsiában Dél-Korea, Bhután, Thaiföld, Európában pedig Ukrajna, Románia. Ezekben az országokban még  20 éve is voltak leprabetegek és működtek leprakórházak. Az életszínvonal általános emelkedésével azonban e betegség egyszerűen megszűnt. Ezért a lepra elleni harc a nyomor elleni harccal azonos!

 

Örökletes?

A lepra nem örökletes, hanem szerzett betegség. Leprabeteg szülőknek makkegészséges gyermekeik születnek. Éppen ezért különösen is kegyetlen dolog a megbélyegzés és kirekesztés!

 

Halálos betegség?

Nem. Leprában nem hal meg senki.

 

Mennyi idő alatt alakul ki?

Lappangási ideje nagyon hosszú: akár 20 év is lehet!

 

Meg lehet-e előzni a leprát?

A leprabetegség ma már gyógyítható, de még nem megelőzhető. Még nincs védőoltás a lepra ellen, noha világszerte a tudósok komoly küzdelmet folytatnak érte. A Nemzetközi Lepramisszió is komoly kutatási programokat végez. A leprabetegség  igazából a mélységes szegénység és nyomor felszámolásával, a minimálisan egészséges életkörülmények megvalósításával  előzhető meg hatásosan.