fbpx

A lepráról

Mycobacterium

A leprabetegség leírása

A leprabetegség az emberiség egyik legrégibb, ugyanakkor ma is velünk élő  nyomorúsága. Napjainkban is minden második percben megállapítják valakiről a Földön, hogy leprabeteg, és közülük minden 5. egy gyermek!

Tovább

A lepra tünetei

A leprabetegség leggyakoribb külső tünet a korai stádiumban a bőr színének elváltozása, sötét bőrön világos foltok megjelenése. A kórokozó először a legfinomabb idegvégződéseket támadja meg: a bőrfelszínhez közeli érzőidegeket.

Tovább
A nagypapa volt beteg,...

Szégyenbélyeg

Évezredek óta folyamatosan a szégyenbélyeg jelenti a leprabetegek és hozzátartozóik számára a legnagyobb lelki fájdalmat. A szégyenbélyeg sokkal nagyobb fájdalmat jelentenek, mint maga a betegség!

Tovább

A lepra gyógyítása

Igen, a lepra ma már gyógyítható! A lepra gyógyítása nagyon felgyorsult. A gyógyszer szedésének elkezdése után 24 órán belül leáll a fertőzés a szervezetben. A gyógyulás jó híre nagyon nehezen jut el.

Tovább

A lepra a múltban

Az emberiség egyik legősibb betegségéről van szó. Kr.e.1750: Hammurapi törvénykönyve említi, hogy a „leprásokat ki kell rekeszteni a társadalomból”.

Tovább

Gyakori kérdések

Fertőző? Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk? Örökletes? Halálos betegség? Mennyi idő alatt alakul ki? Meg lehet-e előzni a leprát? A válaszokat megtalálod a cikkben.

Tovább