fbpx

A lepra tünetei

A leprabetegség leggyakoribb külső tünet a korai stádiumban a bőr színének elváltozása, sötét bőrön világos foltok megjelenése.

Screenshot_12

A kórokozó először a legfinomabb idegvégződéseket támadja meg: a bőrfelszínhez közeli érzőidegeket. Emiatt a beteg egyszercsak nem érez fájdalmat. Ha a beteg ebben a korai fertőzöttségben gyógyszert kap, akkor  mindenfajta maradandó károsodás nélkül, nyomtalanul meggyógyulhat.

A leprabetegség későbbi tünete, hogy begörbülnek és megmerevednek a kéz és láb ujjai, és olyan lesz a beteg keze, mint a madárkarom. A beteg nem tudja használni kezét, lábát. Munkaképtelenné válik.

A fájdalomérzet elvesztése, mint a leprabetegség fontos és jellemző tünete azt jelenti, hogy a beteg belenyúl a tűzbe anélkül, hogy érezné az égetést, belelép üvegbe, szögbe, drótba anélkül, hogy fájna neki. Főzés közben levágja saját ujját az asszony, mert nem érez fájdalmat.

Nitu Kumari kb. 14 éves. A kalkuttai kórház egyik fiatal betege. 700 km távolságból küldte egy orvostanhallgató a kórházba! Ő volt az első, aki felismerte Nitu betegségét. De ekkor már a kislány egyik lábfeje csonkult és maradandó lett a károsodás!

Lassan itt is, ott is csonkulnak a végtagok, s ez már visszafordíthatatlan fogyatékosságot eredményez. A kéz-és lábfej érzéketlenül lóg, s újabb meg újabb sérüléseknek van kitéve közlekedés és munkavégzés közben.

A fertőzés  a test hűvösebb részein (arc, kéz- és lábfej) támadja meg az idegeket.  Az arcon beesik az orr, kihull a szempilla és a szemöldök. A betegség tünetei közül ezek szinte helyrehozhatatlan károsodások.

A szem pedig a szemhéjidegek bénulása miatt károsodik, mivel a beteg nem tudja nyitni-zárni szemhéját.

A leprabetegekről tévesen örökölt visszataszító képzet –miszerint nincsenek ujjaik, kéz-és lábfejük- az idegkárosodás miatti  sérüléseknek a következménye, de nem a leprabetegség velejárója! Éppen ezért olyan fontos, hogy minél korábbi stádiumban kapjon gyógyszert a beteg, ne jusson el a végtag-és arckárosodásig a fertőzöttsége, vagyis környezete se lássa meg rajta a betegséget, és ne rekesszék ki emiatt.  Természetesen a legsúlyosabb esetekben is a gyógyszerek kitisztítják a szervezetből a fertőzést, a csonkulások azonban megmaradnak!

MINDEZ TELJESSÉGGEL ELKERÜLHETŐ LENNE, HA A BETEGSÉG ELSŐ TÜNETÉNÉL MERNÉNEK ÉS TUDNÁNAK ORVOSHOZ FORDULNI!

Ez is érdekelheti

Gyakori kérdések

Fertőző? Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk? Örökletes? Halálos betegség? Mennyi idő alatt alakul ki? Meg lehet-e előzni a leprát? A válaszokat megtalálod a cikkben.

»

A leprabetegség napjainkban

Sajnos sokmillióan szenvednek ma is leprabetegségben Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában! A világ leprabetegeinek 80%-a Indiában él.

»

A lepra a múltban

Az emberiség egyik legősibb betegségéről van szó. Kr.e.1750: Hammurapi törvénykönyve említi, hogy a „leprásokat ki kell rekeszteni a társadalomból”.

»