Gyógyítható?

Adakozom

Igen, a lepra ma már gyógyítható! Évezredek titokzatos tudatlansága után Gerhard Armauer Hansen (1841-1912) norvég tudós 1893-ban írta le először a lepra kórokozóját, a Mycobacterium leprae-t.

11. Gerhard Armauer Hansen (1841-1912)

1946-ban pedig elkészült az első igazán hatásos gyógyszer, a Dapson.

1981 óta pedig  az egyre hatásosabb kombinált készítményekkel (rifampicin,  clofazimine,  dapson, etionamid kombinációja) egyre rövidebb idő alatt sikerül meggyógyítani egy –egy beteget. A gyógyszer szedésének elkezdése után 24 órán belül leáll a fertőzés a szervezetben. Az enyhén fertőzötteket kb. 6 hónapon át két komponenssel kezelik. A komolyabban fertőzötteknek másfél – 2 éven át mindegyik komponenst szedniük kell a gyógyuláshoz.

A kezdeti stádiumban gyógyszerezett betegekről soha senki nem fogja látni, tudni, hogy valaha is leprafertőzöttek voltak!  A kezeletlen leprabetegségnek azonban komoly, maradandó károsodások, többféle rokkantság  a következménye.
Mindez ma már teljesen elkerülhető lenne! Csakhogy a gyógyulás lehetőségének jó híre nagyon nehezen jut el azokhoz a legelesettebb embertársainkhoz, akiket érint. A leprát övező –különben teljesen indokolatlan!- ősi félelem miatt a tudatlan  környezet megbélyegzi, kirekeszti a betegségben szenvedőket, ezért félelemből a betegek maguk is titkolják, rejtik bajukat. Mindez pedig hátráltatja, sőt megakadályozza, hogy a segítség közelébe kerüljenek.

A Lepramisszió nagy erőkkel folytat felvilágosító munkát acélből, hogy a betegek és családtagjaik ne  féljenek, hanem minél korábbi stádiumban ismerjék fel és tárják fel a fertőzöttséget, és merjenek orvoshoz fordulni segítségért.

A képen bangladeshi utcai bemutató látható, ahol munkatársaink “élőben” mutatják be a betegséget, tüneteit, a gyógyítás és gyógyulás útját. Utcán, piactereken, iskolákban így zajlik a felvilágosító munka Ázsiában, Afrikában, hogy minél többekhez jusson el a Jó Hír:

A   LEPRA  GYÓGYÍTHATÓ  ÉS ELKERÜLHETŐ!!!

Hírlevél