fbpx

A lepra gyógyítása

Igen, a lepra ma már gyógyítható! Évezredeken át gyógyíthatatlannak tartották, és egyetlen megoldásként az elkülönítést használták a még egészségesek védelmére. Eközben a kórokozó valószínűleg nagyon át is alakult és legyengült. Évezredek titokzatos tudatlansága után Gerhard Armauer Hansen (1841-1912) norvég tudós 1893-ban írta le először a lepra kórokozóját, a Mycobacterium leprae-t. A 20. század első felében csalmogra olajat injekcióként beadva, kezdődött a lepra gyógyítása. Ez iszonyatos fájdalmakkal járt, kevés eredménnyel.

11. Gerhard Armauer Hansen (1841-1912)

1946-ban pedig elkészült az első igazán hatásos gyógyszer, a Dapson.

1981 óta pedig  az egyre hatásosabb kombinált készítményekkel (rifampicin,  clofazimine,  dapson, etionamid kombinációja) a lepra gyógyítása nagyon felgyorsult és egyre rövidebb idő alatt sikerül meggyógyítani egy – egy beteget. A gyógyszer szedésének elkezdése után 24 órán belül leáll a fertőzés a szervezetben. Az enyhén fertőzötteket kb. 6 hónapon át két komponenssel kezelik. A komolyabban fertőzötteknek másfél – 2 éven át mindegyik komponenst szedniük kell a gyógyuláshoz.

A kezdeti stádiumban gyógyszerezett betegekről soha senki nem fogja látni, tudni, hogy valaha is leprafertőzöttek voltak! A kezeletlen leprabetegségnek azonban komoly, maradandó károsodások, többféle rokkantság  a következménye.
Mindez ma már teljesen elkerülhető lenne! Csakhogy a gyógyulás lehetőségének jó híre nagyon nehezen jut el azokhoz a legelesettebb embertársainkhoz, akiket érint. A leprát övező –különben teljesen indokolatlan!- ősi félelem miatt a tudatlan  környezet megbélyegzi, kirekeszti a betegségben szenvedőket, ezért félelemből a betegek maguk is titkolják, rejtik bajukat. Mindez pedig hátráltatja, sőt megakadályozza, hogy a segítség közelébe kerüljenek.

A Lepramisszió nagy erőkkel folytat felvilágosító munkát a célból, hogy a betegek és családtagjaik ne féljenek, hanem minél korábbi stádiumban ismerjék fel és tárják fel a fertőzöttséget, és merjenek orvoshoz fordulni segítségért.

A   LEPRA  GYÓGYÍTHATÓ  ÉS ELKERÜLHETŐ!!!

Ez is érdekelheti

Gyakori kérdések

Fertőző? Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk? Örökletes? Halálos betegség? Mennyi idő alatt alakul ki? Meg lehet-e előzni a leprát? A válaszokat megtalálod a cikkben.

»

A leprabetegség napjainkban

Sajnos sokmillióan szenvednek ma is leprabetegségben Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában! A világ leprabetegeinek 80%-a Indiában él.

»

A lepra a múltban

Az emberiség egyik legősibb betegségéről van szó. Kr.e.1750: Hammurapi törvénykönyve említi, hogy a „leprásokat ki kell rekeszteni a társadalomból”.

»