fbpx

A leprabetegség napjainkban

A leprabetegség napjainkban foltszerűen fordul elő a Földön. Sajnos sokmillióan szenvednek ma is leprabetegségben Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában! Az új megbetegedések mennyiségére éves szinten jellemző, hogy átlagosan naponta 700 – 800 embertársunkról derül ki a Földön, hogy leprás, vagyis kb.  minden második percben diagnosztizálnak egy-egy új beteget! Közülük minden ötödik egy gyermek!

A világ leprabetegeinek 80%-a Indiában él. Egyre emelkedik  az új megbetegedők száma Mozambikban, Kongóban, Brazíliában. A betegség előfordulása napjainkban és a leprabetegek valós száma a hivatalosan regisztráltakon kívül  azonban sokkal több:  a távoli, félreeső helyeken élő,  kezeletlen leprabetegeknek számát sem tudni. A Lepramisszió óriási harcot vív azért, hogy a legelrejtettebb helyekre is eljussanak munkatársaink, és minél többekhez vigyék el a gyógyulás lehetőségének jó hírét.

Mintegy kb. 3 millió azoknak az embertársainknak a száma jelenleg, akik bár  már meggyógyultak a gyógyszerek segítségével, de maradandó károsodással, fogyatékkal kell leélniük hátralévő életüket. A tudatlanságból eredő félelem, megbélyegzés és kirekesztés több fájdalmat okoz, mint maga a betegség. Emiatt sokan nem is mernek orvoshoz fordulni betegségükkel. A Lepramisszió által meggyógyított leprabetegek 12%-ának esetében elkerülhető lett volna a maradandó rokkantság, ha időben orvoshoz fordulnak és megkapják a gyógyszeres kezelést és gondoskodást!

A lepra előfordulása tehát nem mérhető egy járvány számaihoz. Azonban az emberéletekre és életminőségre gyakorolt negatív hatásában rendkívül súlyos.

Ez is érdekelheti

Gyakori kérdések

Fertőző? Elkapnánk-e a leprát, ha betegek között lennénk? Örökletes? Halálos betegség? Mennyi idő alatt alakul ki? Meg lehet-e előzni a leprát? A válaszokat megtalálod a cikkben.

»

A lepra a múltban

Az emberiség egyik legősibb betegségéről van szó. Kr.e.1750: Hammurapi törvénykönyve említi, hogy a „leprásokat ki kell rekeszteni a társadalomból”.

»

A lepra gyógyítása

Igen, a lepra ma már gyógyítható! A lepra gyógyítása nagyon felgyorsult. A gyógyszer szedésének elkezdése után 24 órán belül leáll a fertőzés a szervezetben. A gyógyulás jó híre nagyon nehezen jut el.

»