fbpx

A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követése

Az elmúlt hónapokban sokat hallunk a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követéséről. Mind a jelenlegi járványban, mind pedig a lepra világában kulcsfontosságú ez a kérdés.

A Covid-19 veszélyes és gyorsan terjedő vírus, amit fertőzöttekkel való érintkezés során könnyen el lehet kapni. Így az idő nagyon fontos szerepet játszik. Dél-Korea világelső az érintettekkel való nyomonkövetésben. Egy telefonos applikációt fejlesztettek ki, mely azonnal riaszt, ha valaki fertőzött személy közelében van. Így azonnal meg tudják vizsgáltatni önmagukat és önkéntes karaténba vonulhatnak. Ezek a lépések a vírus terjedésében nagyon fontosak.

A Covid-19-cel ellentétben a lepra enyhén fertőző betegség. A világ lakosságának 95%-a immunis vele szemben, a megbetegedetteknek pedig csak kis száma fertőz meg másokat. Ha valaki elkezdi szedni a kombinált gyógyszerkészítményeket, 72 órán belül „megtisztul” a szervezete.

Szűrővizsgálat Bangladesben

Azok lesznek leprafertőzöttek, akik kezeletlen, fertőző leprabeteg környezetében élnek. Ezért minden diagnózis után feltérképezzük a beteg teljes környezetét, és őket is végigszűrjük leprára. Jelenlegi ismereteink szerint 1000 háztartásból átlagosan 13 személy fertőződik meg leprával.

A veszélyeztett körben élőknek nagyon szükséges megtanítanunk a lepra árulkodó jeleit, hogy önmagukat és környezetüket is figyelni és rendszeresen ellenőrizni tudják. El kell magyaráznunk nekik, hogy bármilyen kicsiny jel esetén is forduljanak a legközelebbi egészségügyi intézményhez segítségért.

A lepra nem terjed olyan gyorsan, mint a Covid-19. Azonban továbbra is terjed Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában. Továbbra is tönkretesz életeket, ezért harcolnunk kell ellene. A kormányzatoknak komoly szerepük van ebben, amint az egészségügynek és a civilszervezeteknek is. Minél szélesebbre szükséges terjeszteni a szűrőhálózatot és a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követését, hogy minél előbb végleg ki tudjuk söpörni a Földről ezt a szörnyű betegséget!

Ez is érdekelheti

Csendes Csodák

Szeretettel várjuk munkatársainkat, támogatóinkat, minden kedves érdeklődőt a nagyon szépnek ígérkező estre.

»

Damien atya

Ma van 135. évfordulója annak, hogy Damien atya, belga származású római katolikus pap és misszionárius a hawaii Molokai-szigeten leprabetegségben meghalt.

»

Köszöntés

Isten éltesse nagyszerű lepramissziós felelősünket Szlukovinyi Károlyné Irénke nénit, aki a napokban ünnepelte 92. születésnapját.

»

Meghívó

Szeretettel várjuk Balatonalmádin és környékén lakó Támogatóinkat, Munkatársainkat, Érdeklődőket a 2024. március 2-án 10:00 órakor kezdődő rendezvényünkre.

»