fbpx

Fejezzük be, amit Jézus elkezdett!

“Fejezzük be, amit Jézus elkezdett!” – volt a mottója az egyesült királyságbeli Peterborough anglikán püspöke bangladesi látogatásának. Donald Allister püspök Dhaka nyomornegyedeibe látogatott el az Angliai Lepramisszió igazgatójával. Részt vett szűrővizsgálati kampányokon, találkozott a legnagyobb nyomorban, vízhiányban, egészségügyi ellátások nélkül tengődő lakossággal. A hazájában az Angliai Lepramisszió alelnökeként tevékenykedő püspök szívügyének tekinti a leprabetegség felszámolását, az indokolatlan szenvedések megszüntetését.

Mivel Sheikh Hasina, Banglades államelnöke 2030-ra tűzte ki a betegség felszámolásának befejezését az országban, Allister püspök ehhez kapcsolódóan kérte meg a bangladesi keresztény egyházak vezetőit: álljanak csatasorba és minden segítséget adjanak meg a nemes cél eléréséhez!

“Fejezzük be, amit Jézus elkezdett!” – hangsúlyozta a püspök Dhakában. “Lépjünk ki templomaink kényelméből, és menjünk oda, ahová Jézus is ment: a szenvedők, nyomorultak, betegek közé! Nyújtsuk ki feléjük segítő karunkat, ahogyan Jézus is tette! Van, ami Jézus tettei közül nincs a mi hatalmunkban. De van, ami igen! Például a leprabetegeket ma már meg tudjuk gyógyítani ! Ha ezt elmulasztjuk vagy halogatjuk, vétkezünk Urunk parancsa ellen, aki ezt bízta ránk : « …leprásokat tisztítsatok ! » (Máté 10,8)

A WHO statisztikái szerint Bangladesben 3 500 személyt diagnosztizáltak 2018-ban leprabetegséggel. A helyi szakemberek szerint ez a szám sokkal több kell, hogy legyen, mivel a diagnózisig csak a betegek kisebb része jut el! Ezért szükséges a figyelemfelkeltés minden módja – így Allister püspöké is!

A Bangladesi Lepramisszió partnereivel – így az angol tagszervezettel – kidolgozta a szűrővizsgálatok programját. Nyilvánosan, a legzsúfoltabb helyeken állítják fel mobil klinikáikat, hogy a közlekedő, bámészkodó lakosságból mind többen legyenek szem-és fültanúi a szűréseknek, a közben elhangzó információknak. Előítéleteik, félelmeik csökkentése miatt igen fontos stratégia ez!

„Nagy kiváltság volt számomra, hogy jézusi lelkületű orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal találkozhattam a Bangladesi Lepramisszióban!” – mondotta Allister püspök. „Bizakodom, hogy az egyházak vezetői megértették a kérést, és buzgóságukkal, bölcsességükkel és szavuk erejével le fogják rombolni az előítéletek többévezredes falait Bangladesben!”

Ez is érdekelheti

Rendszeres segítség

A falunkban és a környéken nagyon erős volt a leprabetegek iránti ellenszenv. A Lepramisszió munkatársai a rendszeres segítséggel ezt megváltoztatták.

»

Magyarok Anandabanban

Az elmúlt napokban missziónk munkatársai látogatást tettek a Nemzetközi Lepramisszió nepáli Anandaban kórházában!

»