fbpx

A járvány hatása a leprológiai kutatómunkára

Munkatársaink világszerte folyamatosan végzik az életmentő – gyógyító – tesztelő tevékenységeket. A leprológiai kutatások pedig az újabb diagnózisok felállításában segítenek, hogy minél több leprabeteget meg tudjunk menteni a szövődményektől és azok következményeitől. A Covid-19 sürgőssége sajnos minden intézményünkben előtérbe került és lassítja a munka szokásos ritmusát. E rövid összefoglaló azt mutatja be, hogy kutatóink számára milyen kihívást jelent a jelenlegi járványhelyzet.

Az Indiai Lepramisszió Stanley Brown laboratóriumának egyik kutatója

Le kellett állítani tudományos mintavételeinket és azok elemzését

Ezek a gyógyszer kutatásban jelentenek alapvető segítséget, mivel a vér-, vizelet-, és más minták a leprabetegségnek és következményeinek még jobb megismerésében segítenek. Mivel a járvány miatt az utazásokat minimálisra kell világszerte csökkenteni, ezért a szűrésekkel járó mintavételeket fel kellett függeszteni mindaddig, amíg biztonságossá nem válik a csoportosulás és utazás.

Kutatóink jó része maga is karanténba kényszerült

Tartósan, vagy átmenetileg érinti ez kutatócsapatunk többségét, akik olyan országokban élnek és tevékenykednek, ahol a járványhelyzet ezt szükségessé teszi. Ha egy munkatársunk pozitív lesz, mindenki karanténba kerül, aki csak kapcsolatban állt vele.

Kutatóink a járvány megjelenése óta túldolgozták magukat

Több országban az egészségügyi kormányzat minden egészségügyi intézmény és dolgozó fokozott áldozatvállalását kérte. Ebből természetesen a mi alkalmazottaink, kutatóink és laboratóriumaink is készséggel kiveszik részüket. Ez pedig azt jelenti, hogy különben is túlterhelt kutatóink államaik kérésére a Covid-19-re koncentrálnak szakmailag ebben a kritikus időszakban.

Megnehezedtek a beszerzési körülmények

A kutatási eszközök és anyagok beszerzése alapvetően a tengeren túli (nyugati) világból történik. A járványhelyzetben mindez teljességgel, vagy szinte lehetetlenné vált a korlátozások és kereskedelmi zárlatok miatt. Nagyon jelentős és örömteli tény azonban, hogy a lepragyógyszerekkel történő ellátás semmilyen hátrányt nem szenved, mivel egyrészt igen nagy mennyiség áll raktáron, illetve ezek folyamatos biztosítása a WHO által garantált.

Az anyagi bázis is megcsappant

A kutatómunka költséges tevékenység. Komoly forrásaink különféle támogatásokból és pályázatokból származnak mindehhez. A járvány azonban felülírta a támogató szervezetek költségvetését is, akik mérlegelésre kényszerülnek atekintetben: milyen összegeket csoportosítsanak át a Covid-19 sürgős kihívásai miatt. Teljesen megértjük álláspontjukat, és imádkozunk, reménykedünk azért, hogy mielőbb nyíljanak meg ismét a leprakutatást biztosító anyagi források!

Ez is érdekelheti

Momen története

Momen, ez a bátor és eltökélt lélek 9 éves volt még, amikor leprával diagnosztizálták. Momen a kitartó reménységnek az élő példája!

»

Elisa története

Elkötelezett önkénteseinknek köszönhetően folytathatjuk az Elisa-hoz hasonló gyermekek diagnosztizálását, és azon dolgozunk, hogy a fertőzés gyakorisága „nulla” legyen.

»

Asi története

Asi története a bátorságnak és az álmok szertefoszlásának keveréke. Asinak és hasonló sorsú társainak is boldog jövőt biztosíthatunk!

»

Raja története

„Félelmekkel és remegő szívvel éltem.” Ezek voltak a 16 éves srí lankai Raja szavai, akinek szüleivel együtt 2017-ben kellett szembesülnie a leprabetegséggel.

»