fbpx

Az Amfan ciklon – május 20.

Az Amfan ciklon a tegnapi napon, 2020 május 20-án érte el a Bengáli öböl északi medencéjét: Bangladest és Indiának Nyugat-Bengál tartományát. Hatalmas erőkkel készült fel mindkét ország a közeledő ciklonra. Bangladesben 2,3 millió lakost evakuáltak a múlt héten.

Egyik magyar projektünk helyszínét, Kalkutta városát különösen súlyosan érintette a ciklon. A lakosság a koronavírus miatti bezártságban vészelte át a ciklon elhaladtát, melynek nyomán egyetlen hömpölygő, szennyes folyóvá vált a hatalmas város. Munkatársainktól semmi részletet nem tudunk, csak rövid életjelet kaptunk: jól vannak. Hatalmas a fertőzésveszély atekintetben, hogy a szennyes víz lehúzódása után mit hagy még maga után a túlzsúfolt városban és annak többmilliós nyomornegyedeiben.

A kalkuttai repülőtér

John Samaddar, a Bangladesi Lepramisszió programvezetőjének tájékoztatása szerint a Lepramisszió bangladesi intézményeit, dolgozóit nem károsította az érintett területen a hatalmas erejű ciklon, mely 180 km/órás sebességgel száguldott át a bengáli partszakaszon. Sokkal inkább pusztított a gyenge építésű házak összeomlásával, fák kidöntésével. Ez utóbbiak okozták az eddig jelentett 14 halálesetet is az országban.

A vízszint nagyot emelkedett, de még nem érte el a maximálisan veszélyeset. Satkira tartományban a védőgát hét ponton szakadt át, így óriási területet öntött el a víz. A ciklon jelenleg északi irányban halad tovább, lelassulva 60-100 km/óra sebességgel.

Ez is érdekelheti

Meghívó

Szeretettel várjuk Balatonalmádin és környékén lakó Támogatóinkat, Munkatársainkat, Érdeklődőket a 2024. március 2-án 10:00 órakor kezdődő rendezvényünkre.

»

Meghívó

Szeretettel várjuk Székesfehérváron és környékén lakó Támogatóinkat, Munkatársainkat, Érdeklődőket a 2024. február 24-én 10:00 órakor kezdődő rendezvényünkre.

»

A lepra világnapja 2024

Ezúton köszönjük meg, hogy az országban számos közösségben megemlékeztek ezen a napon a szenvedőkről, és a köztük végzett munkára adományt küldtek!

»

A lepra világnapja

2024.01.28 – Minden év januárjának utolsó vasárnapja, “A lepra világnapja”, a remény ideje betegeink számára.

»