fbpx

Kapu a gyógyuláshoz

2021-ben a szűrővizsgálatok kerülnek kongói és indiai projektjeinkben a középpontba. Ezeknek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A szűrővizsgálatok jelentik a “kaput” a gyógyuláshoz, vagyis a baj feltárását, a szükséges gyógykezelés elindítását. Világszerte a Lepramisszió hatalmas erőkkel reklámozza a fájdalom nélküli, azonban létfontosságú szűréseket, hogy a leprabetegek ne rejtegessék, hanem bátran felfedjék bajukat! Ha sikerül minél többeket erre meggyőzni, akkor a különben talán évtizedekre ható elhanyagolt leprabetegség későbbi kihatásaitól meg lehet nyomtalanul menteni a betegeket!

Amikor egy-egy kisgyermek, mint a képen látható Ranil is, odakerül a szakemberek elé, számára a lepra kórokozója már legyőzött ellenséggé válik, mivel a gyógyszerek néhány órán belül leállítják a szervezetben a fertőzést! Utána pedig a fokozatos tisztulás, gyógyulás kezdődik meg. Senki nem fogja megtudni, hogy Ranil kiskorában leprafertőzésen esett át! Ehhez segítenek a szűrővizsgálatok! De nemcsak a gyógyulás felé vezető útra indítanak el, hanem megmenekülést jelentenek a leprabetegség minden más, súlyos következményétől is: a kirekesztéstől, tanulatlanságtól, megélhetés hiányától. A szűrővizsgálatokon “feltérképezett” személyek teljes körű segítséget kapnak a missziótól életük további részének rendezésére nézve is!

A nagy kiterjedésű Kongóban munkatársainktól rengeteg időt, hosszú utazásokat és a megszokottnál még több erőt és elővigyázatosságot igényelnek az általunk támogatott szűrővizsgálatok a járvány idején. De hasonló a helyzet Indiában is, ahol a szűrőkampányokat egybekapcsolják a már nyilvántartott betegek utógondozásával is. Az általunk is támogatott kalkuttai missziós kórház csapata is járja a környező, hatalmas kiterjedésű területeket, és a sűrűn lakó, nagyon népes lakosság körében végzi a szűréseket. Míg Kongóban az óriási távolságok, Indiában a hatalmas népesség jelenti a legnagyobb kihívást.

Ez is érdekelheti

Árkon, bokron

Árkon, bokron, hegyen, völgyön, folyón, szakadékon át vezet kongói munkatársaink útja az általunk támogatott lepraszűrő-program végzése során.

»

Ramavati biztató története

Ramavati az egyik indiai önsegítő csoportunknak a tagja. A csoport összejövetelein munkatársaink megtanítják őket saját érdekeik képviseletére.

»

Rendszeres segítség

A falunkban és a környéken nagyon erős volt a leprabetegek iránti ellenszenv. A Lepramisszió munkatársai a rendszeres segítséggel ezt megváltoztatták.

»