fbpx

Nagyszülői szárnyak alatt

Anil gyógyulásának története

A tizenkét éves Kristokulamban (India) élő Anilnak nagyon kemény gyerekkora volt. Jelenleg a nagyszüleivel él.

Édesapját a hadsereg vitte el a polgári háború idején. Édesanyja elhagyta a családot, amikor Anil édesapja eltűnt, és beházasodott egy másik családba. Anil rokonai nem tudják, hogy az anya leprabetegség miatt hagyta-e el őket. Anil volt az első diagnosztizált leprabeteg hétévesen, de mindössze tíz hónapos lehetett, amikor anyja elment.

Anil ezért nagyon kötődik a nagyszüleihez, akik életébe fénysugarat csempésznek: úgy nevelték fel Anilt, mintha a saját fiúk lenne. Az unoka apának és anyának hívja őket. Amikor Anil szülei eltűntek, a nagyszülei nagyon tartottak a leprabetegségtől, és Anilt kórházba vitték vizsgálatra. A fiú jelenleg a közeli iskolában tanul, és kedvenc tantárgya a matematika. Felnőttkorában rendőr szeretne lenni. Anil esete tökéletesen illusztrálja, hogyan alakul egy leprabeteg sorsa, ha idejében diagnosztizálják és kezelik a betegségét. Sajnos családjának hányattatott sorsa adott, de nagyszülei gondoskodtak arról, hogy viszonylag kiegyensúlyozott gyerekkora legyen. Sok barátja van, és rendszeresen kriketteznek együtt. A nehéz kezdetek után Anil nagy támogatást kapott a kiépített ivókút révén is. A család megmutatta az újonnan telepített kókusz- és banánfákat, valamint azt, hogy a kutat hogyan állították be a növények öntözésére.

A családnak jelenleg nincs munkája, de a nagyapa vesebetegsége miatt 6000 rupia havi támogatást kapnak az államtól. A férfi elmondta, hogy nagyon hálás mind a nagylelkű állami támogatásért, mind a helyi Lepramisszió segítségéért. Anil szintén megbecsüli a sok segítséget: ő 2018-ig kapott élelmiszercsomagot alultápláltsága miatt, de szerencsére már nem szorul rá. Nagyszerű látni, ahogyan mind ő, mind pedig családja végre talpra állt a kapott segítségnek köszönhetően.

Ez is érdekelheti

BORA TÖRTÉNETE

„Egyik barátom sem tudta, hogy leprabetegségem van. Ha egy lány ezt elkapja, soha nem mehet férjhez.”
Bora Alphonsine 31 éves, komolyan mesél magáról.

»

Maya és Mamata

Gillian, az Új-Zélandi Lepramisszió igazgatója hat évvel ezelőtt találkozott Mayával a Rózsa Házban, amely az Anandaban Kórház rehabilitációs részlege.

»