fbpx

“Tanuljunk!”

Tanuljunk!

A koronavírus-járvány több olyan jelenséget is előhozott, amire nem is gondoltunk.

Brent Morgan, a Nemzetközi Lepramisszió vezérigazgatója írja:

„Már a járvány kezdetétől fogva fel-felröppentek mondatok, megnyilatkozások arról, hogy a bezártság, elszigeteltség miatt sokan ’úgy érzik magukat, mint egy leprás’. Nemrégiben pedig az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio is ugyanezt fejezte ki a legszélesebb sajtónyilvánosság előtt, amikor a járványveszély elmúltáról szólva kérte a turistákat: bátran induljanak el és ne tekintsék Olaszországot ’lepratelepnek’.”

A világ lepraszervezetei azonnal közösen felemelték szavukat emiatt. A történelem során a „leprás” szó minden nyelvben kifejezetten megbélyegző, félelmet keltő tartalmat hordozott. Rossz fényt és előítéletet vet nagyon sok, ártatlanul szenvedő embertársunk irányában. Helytelen, hogy szólássá is vált, és mindenkinek, de felelős személyeknek különösen nagyon kell óvakodniuk tőle. A lepraszervezetek elszánt harcot folytatunk minden megbélyegzés, diszkrimináció ellen, ezért soha nem használjuk, ki sem ejtjük a „leprás” szót, s ha elmarasztalóan beszélünk is róla, „L-szó”-ként utalunk erre a hibára. A helyénvaló és korrekt „leprabeteg” kifejezést használjuk minden esetben.

Saját környezetükben a leprabetegek teljesen kiszolgáltatottan és kilátástalanul szembesülnek és szenvednek ma is az „L-szó”, mint ősi átok, minden következményével. Nekünk, akik szeretjük a leprabetegeket és teszünk értük, minden igyekezetünkkel melléjük kell állnunk, és érdekükben még a nyelvhasználatra is ügyelnünk kell! Ezzel is védjük betegeinket, jogikat, emberi méltóságukat!

Supa egy beteggel

Továbbá a lepraszervezetek nem „lepratelepeken” tartjuk, hanem teljesen kulturált, higiénikus, korszerű kórházakban, rendelőkben méltó módon gyógyítjuk a betegeket! Minden erővel azért harcoltunk a korábbi évtizedekben is, hogy a „telepek” örökre a múlté legyenek, hiszen a lepra könnyen gyógyítható!!

A Covid-19 járvány kapcsán fellebbenő tudatlanság és félreértések tisztázása a mi feladatunk! A lepra ma már alig-alig fertőző betegség, mivel az emberiség 95%-a immunis ellene! A koronavírus azonban igenis sajnos komoly veszély, mely ellen tudatosan és fegyelmezetten védekeznünk kell! A lepra könnyen megszüntethető lenne a Földön, ha több segítséget kapnának az extrém-nyomorban élők, hogy legyen tiszta ivóvizük, egészséges táplálkozásuk, minimális higiéné.

Vagyis a veszélyes és súlyos koronavírushoz hasonlítani a leprát: eleve helytelen és igazságtalan! Az „L- szó” használata pedig – bármilyen drámainak tűnik is – megengedhetetlen!

Ez is érdekelheti

Köszönet

Hűséges munkatársunk, Kiss Lászlóné Judit (kék ruhában) több évtizedes, fáradhatatlan szolgálatát köszöntük meg az augusztus 9-i istentisztelet keretében.

»

Gyógyíts fagyival!

Már hagyomány, hogy nyaranta „fagyifelhívást” teszünk közzé. Néhány gombóc árát felajánlva a gyermekek is részesei lehetnek távoli kis társuk gyógyításának!

»

Magyarok Anandabanban

Az elmúlt napokban missziónk munkatársai látogatást tettek a Nemzetközi Lepramisszió nepáli Anandaban kórházában!

»

Mianmar

2022 április 9-én magyar közreműködéssel átadták azt az épületet, melynek befejezéséhez partnerünkkel, a Hungary Helps ügynökséggel hozzájárultunk!

»