fbpx

Egy jövedelmező kosárfonó vállalkozás

Thein 10 éves volt, amikor észrevette, hogy nem érez fájdalmat a lábaiban és a kezeiben. Orvoshoz küldték. Egy éven át kezelték az új fejlesztésű lepra elleni gyógyszerrel. Három hónap múlva ideggyulladás következtében kezeit nem tudta használni, és így enni sem volt képes. Két-három hónapig ágyhoz kötötté vált, egész testében nagy fájdalmakkal. Thein korábban dióféléket és zöldségeket termesztett, de fogyatékossága miatt az elmúlt 10 évben erre már nem volt képes. Kezei és lábai karomszerűen meggörbültek. A leprától függetlenül a látása is romlott.  A Nargis ciklon után 2008-ban Thein kapcsolatba került a Myanmari Lepramisszióval. A Mawlamyine kórházban a lábait kezelték és a Myanmari Lepramisszió gondoskodott arról, hogy a fekélyeit havonta ellenőrizzék. Ellátták egy olyan készlettel, amely krémet, gézt és egyéb anyagokat tartalmazott, hogy megvédjék a további sérülésektől.

Most, az Egyesült Királyság kormánya által finanszírozott projektből származó 100 000 Kyat mikrohitel-kölcsön segítségével Thein képes megélni kosárszövésből. Három napig szeleteli a bambuszágakat, amelyekből három napig kosarakat fon. Hat nap alatt 30-40 kosarat képes készíteni, amelyeket jó áron tud értékesíteni. Korábban csak helyi hiteleket vett fel, amelyeknek csak a kamatait tudta fizetni. Most hetente 68.000 Kyat-t a nyeresége, amelyet a gyermekére költ.

A kosárfonást Thein nem tervezi bővíteni, de a földjén saját fogyasztásra szeretne termeszteni dió- és zöldségféléket.

Thein a Lepramisszió Integrált Rehabilitációs Projektjének kedvezményezettje. A projekt részeként tizenöt központot működtetnek, amelyek fizikai rehabilitációval, tanácsadással és lelki támogatással szolgálnak. Több, mint 100 vidéki közösséget támogatnak. Az elmúlt néhány évben a projekt több, mint 1500 lepraérintettségű beteget és családjaikat segítette. 150 betegen végeztek el helyreállító műtétet.

kép2

Ez is érdekelheti

Árkon, bokron

Árkon, bokron, hegyen, völgyön, folyón, szakadékon át vezet kongói munkatársaink útja az általunk támogatott lepraszűrő-program végzése során.

»

Ramavati biztató története

Ramavati az egyik indiai önsegítő csoportunknak a tagja. A csoport összejövetelein munkatársaink megtanítják őket saját érdekeik képviseletére.

»

Rendszeres segítség

A falunkban és a környéken nagyon erős volt a leprabetegek iránti ellenszenv. A Lepramisszió munkatársai a rendszeres segítséggel ezt megváltoztatták.

»