fbpx

MINDEN JÓRA FORDULT

Jumának igen szomorú volt a gyermekkora. Mozambikban a Nicanda nevű falucskában élt. 8 éves volt, amikor a leprát diagnosztizálták nála. A Lepramisszió egyik önkéntese vette észre Juma karján a világosabb foltokat. Természetesen azonnal gyógyszert kapott, így megmenekült a maradandó és életre szóló károsodásoktól.

Nem sokkal ezután azonban meghalt Juma édesanyja. Apja hamarosan otthagyta gyermekeit és egy új feleséggel élt tovább. Jumát a szintén leprabeteg nagymama vette pártfogásába. Rajta kívül a Lepramisszió vette még körül Jumát a szükséges és sok szeretettel. A misszió tette lehetővé számára, hogy iskolába járjon és tanuljon. Ma már Juma 16 éves, és befejezte tanulmányait.

Mozambiknak a Cabo Delgado tartománya még az országos átlagnál is szegényebb. Az itt élők nagy nehézségek árán tudják előteremteni ennivalójukat. Juma és nagymamája ahhoz is segítséget kaptak a Lepramissziótól, hogy egy nagyon egyszerű kis otthont építhessenek maguknak.

De még ez sem minden! A Lepramisszió a Jumához hasonló fiataloknak mezőgazdasági képzést indított, hogy ne a hagyományos és nagyon kicsiny hozamú földművelést, hanem egy sokkal korszerűbb és eredményesebb gazdálkodást folytathassanak már.

Juma végtelenül hálás a kapott segítségért, és maga is mások segítőjévé szeretne válni.

„Szeretném minél inkább támogatni a nagymamámat, hiszen ő nevelt fel és mindig a támaszom volt. Szeretnék segíteni leprabeteg gyermekeken, hogy az ő életük is úgy fordulhasson jóra, ahogy az enyém. Emlékszem, annak idején mennyire féltem attól, hogy a gyerekek kiközösítenek, mert leprás vagyok! Nem szeretném, ha más gyermekeknek ugyanúgy kellene ettől ma félniük, ahogy nekem kellett! Segíteni szeretnék az előítéletek és a megbélyegzés lerombolásával is társaimon!”

Juma és nagymamája a régi kunyhójuk előtt.

Ez is érdekelheti

Momen története

Momen, ez a bátor és eltökélt lélek 9 éves volt még, amikor leprával diagnosztizálták. Momen a kitartó reménységnek az élő példája!

»

Elisa története

Elkötelezett önkénteseinknek köszönhetően folytathatjuk az Elisa-hoz hasonló gyermekek diagnosztizálását, és azon dolgozunk, hogy a fertőzés gyakorisága „nulla” legyen.

»

Asi története

Asi története a bátorságnak és az álmok szertefoszlásának keveréke. Asinak és hasonló sorsú társainak is boldog jövőt biztosíthatunk!

»

Raja története

„Félelmekkel és remegő szívvel éltem.” Ezek voltak a 16 éves srí lankai Raja szavai, akinek szüleivel együtt 2017-ben kellett szembesülnie a leprabetegséggel.

»