fbpx

Phyo Vai Soe

A 30 éves mianmari Phyo Vai Soe-ról 11 éve , 19 éves korában állapították meg a leprabetegséget a Mawlamyine Keresztény Leprakórházban. Bár azonnal meg akarták kezdeni gyógykezelését, a fiatalember hazaszökött félelmében. Édesanyjának kellett visszavinnie a kórházba ! Ettől kezdve ingázott a szülői ház és a kórház között.

5 évvel ezelőtt a kórházban ismerte meg feleségét, aki a nagymamájával együtt volt bent kezelésen. Mivel nem tudta használni mobiltelefonját, Phyo Vai Soe segítségét kérte. Közben megszerették egymást, később összeházasodtak. Majd egy kisfiuk született, akinek neve lefordítva ezt jelenti : « Ha hívlak, válaszolj ! »

Phyo Vai Soe kisfiával

Phyo élete másként alakulhatott volna, de feleségének megismerése után egészen más irányt vett. Szüleivel is jó volt élni, de feleségével és kisfiával ez különös boldogságot jelent !  – vallotta.

Feleségének, Mahve Htve-nek el kellett jonnie a falujából, mert leprabeteg férfihez ment feleségül. Családja nem fogadja el a férjét, ezért ő maga is 5 éve már nem járt otthon. Két hónapja tettek erre egy próbát, de a fiatalasszony bátyja elutasította Phyo-t, főként a mozgássérültsége miatt. Nem fogadták el családtagnak, testvérük férjének. Így el kellett hagyniuk a falut.

Egy szeretetben és megértésben élő szép család, mégis a rokonok inkább lemondanak arról, hogy a kisfiú növekedésében gyönyörködjenek ! Ilyen erős a megbélyegzés és kirekesztés a leprával és fogyatékossággal kapcsolatosan ! Bár a döntés az övék, mégis a lepra ilyen erősen szét tud szakítani ma is családokat ! Ugyanakkor mintaszerű, amilyen szeretettel Phyo felesége kiáll mellette.

Phyo bal lábán csúnya fekély keletkezett. Emiatt begipszelték a lábfejét és lábszárát, hogy csökkenjen a sebre nehezedő nyomás. Phyo tudja, hogy állapota miatt ismét a Mawlamyine Kórház segítségére szorul majd. « Nélkülük meghaltam volna ! » – vallja.

Nagyon köszöni a segítséget, és kér mindenkit, hogy a jövőben is támogassák a leprabetegeket.

Ez is érdekelheti

Árkon, bokron

Árkon, bokron, hegyen, völgyön, folyón, szakadékon át vezet kongói munkatársaink útja az általunk támogatott lepraszűrő-program végzése során.

»

Ramavati biztató története

Ramavati az egyik indiai önsegítő csoportunknak a tagja. A csoport összejövetelein munkatársaink megtanítják őket saját érdekeik képviseletére.

»

Rendszeres segítség

A falunkban és a környéken nagyon erős volt a leprabetegek iránti ellenszenv. A Lepramisszió munkatársai a rendszeres segítséggel ezt megváltoztatták.

»