fbpx

Történet a nagy változásról – Abisha története

Abisha (a képen 11 éves korában) Jaffnából, Srí Lanka északi részéről származik. Apja elvált az édesanyjától, amikor kiderült, hogy leprás. Abisha és édesanyja a nagy szegénységben élő anyai nagyszülőkhöz költöztek.Házuk kicsi volt, kókuszdiófa levelekből építették, nem volt vízforrásuk, sem megfelelő tisztálkodási lehetőségük. A faluközösségben, amelyben éltek, sok megaláztatásban volt részük. Abisha édesanyja mezőgazdasági napszámosként próbált munkát találni, de az ott dolgozó nők nem fogadták be őt a lepra miatt.

Később, egy egészségügyi felmérés alkalmával (az Angliai Lepramisszió támogatásával) Abishánál is diagnosztizálták a leprát. Mindössze 7 éves volt ekkor. Életük még rosszabbra fordult. Abisha nem járhatott iskolába a közösség diszkriminációja miatt. Életük nyomorúságos lett, nem volt sem saját házuk, sem jövedelmük, sem megélhetésük, sem emberi méltóságuk.

A kétségbeesés ezen fokán hozott fényt és reményt Nanthini, a KKM közösség munkatársa. A KKM olyan szervezet, amely a lepra terjedésének visszaszorításán dolgozik különböző figyelemfelkeltő programok indításával és az érintettek felkutatásával Jaffnában. Támogatják továbbá a lepra által érintett embereket, hogy egészségügyi ellátáshoz és rehabilitációs képzéshez jussanak. Segítenek a lakhatásban és a higiénikus körülmények megteremtésében; küzdenek a diszkrimináció ellen a gyülekezetekben ismeretterjesztéssel és oktatással. A KKM-et az Angliai Lepramisszió támogatja.

Nanthini rendszeresen meglátogatta Abisha családját. Segítette őket, hogy kiemelkedjenek a szegénységből és a diszkriminációból.

A KKM felvilágosító programot indított a helyi iskolában és a gyülekezetben a lepráról. Ez lehetővé tette Abisha visszatérését az iskolába és tovább tanulhatott. Miután megkapta az MDT-kezelést, tápláló ételeket adtak neki.

Abisha élelmiszert kap az MDT-s kezelésekor

Anyja elvégzett egy szabó-varró tanfolyamot, és varrónőként kapott munkát. Most már képes volt támogatni családját. Abisha anyja újra férjhez ment és született még egy lánya. Sajnos második férje is elhagyta őket, amikor rájött, hogy felesége korábban leprás volt. További szenvedéseket is át kellett élniük. Anyjánál májrák alakult ki és meghalt, maga mögött hagyva a 10 éves Abishát és a hét hónapos második kislányát. A szomorúság és a kétségbeesés elárasztotta őket.

Életüknek ebben a mélységében tapasztalták meg Jézus szeretetét a KKM munkatársainak kedvessége és munkája révén.  A család csatlakozott a helyi gyülekezethez, és Abisha megkeresztelkedett. „Elfogadtuk Jézus Krisztust, és életünk megváltozott. Békét és boldogságot éreztünk belülről.”

A KKM folyamatos támogatásával és bátorításával Abisha és családja élete megváltozott. Az iskolát befejezte, és számítógépes szakképesítést szerzett irodai adminisztrátor munkakör betöltéséhez.

Abisha hivatalnokként dolgozik a Jaffna-i KKM irodában

Emellett egy hittan oktatói tanfolyamot is elvégzett a Biblia-főiskolán. Az Angliai Lepramisszió pénzzel támogatta, hogy egy telket vásárolhasson és egy kis házat építsen rajta, megfelelő víz- és szennyvízkezelő berendezésekkel. A KKM kókuszdió csemetékkel látta el őket, amelyeket a kertjükbe ültettek kiegészítő és fenntartható jövedelemszerzés céljából.

Abisha támogatást kap a TLMEW-től víz- és szennyvízkezelő berendezésekre, valamint kókuszdiófa csemetéket, amelyek mára felnövekedtek és 6 évvel később gyümölcsöt hoznak.

Mára Abisha élete megváltozott. Nagyszüleivel és húgával  kicsi otthonában él. Irodai hivatalnokként dolgozik a Jaffna-i KKM irodában, és jövedelmével el tudja tartani a családját. Segíti a helyi egyház lelkészét is a lelkipásztori munkában. A húga iskolába jár, és Abisha segítségével jól tanul. A család együtt gondozza a kertben található kókuszdiófákat, amelyek időközben termőre fordultak.

Abisha nagyszüleivel és húgával az új házuk előtt

„Környezetemben Krisztus iránti szeretetemet mutatom meg a lepra által érintett embereknek.” – mondja Abisha. Mint közösségének fiatal vezetője, Abisha támogatást és útmutatást nyújt a fiatalok számára, hogy megküzdjenek a kihívásokkal és leküzdjék az életükben felmerülő akadályokat.

Ez is érdekelheti

Momen története

Momen, ez a bátor és eltökélt lélek 9 éves volt még, amikor leprával diagnosztizálták. Momen a kitartó reménységnek az élő példája!

»

Elisa története

Elkötelezett önkénteseinknek köszönhetően folytathatjuk az Elisa-hoz hasonló gyermekek diagnosztizálását, és azon dolgozunk, hogy a fertőzés gyakorisága „nulla” legyen.

»

Asi története

Asi története a bátorságnak és az álmok szertefoszlásának keveréke. Asinak és hasonló sorsú társainak is boldog jövőt biztosíthatunk!

»

Raja története

„Félelmekkel és remegő szívvel éltem.” Ezek voltak a 16 éves srí lankai Raja szavai, akinek szüleivel együtt 2017-ben kellett szembesülnie a leprabetegséggel.

»